Wybory 2007 Warszawa

Temat: Własna wędlina, swojska szyneczka
tak tylko, ze taka ćwiartka byla przez rok, moze więcej w chłodni. A co do chemii w miesie to podam ci przyklady 1. Kupilam karkowke w sklepie ok. 800g(miało być na dwie osoby na dwa dni wiec chyba słuszna porcja) upieklam tradycyjnie w rękawie foliowym i co sie okazało, ze wyjęłam skwarek mięsa umoczony w mnostwie jakiejś cieczy(do rękawa dodalam ze dwie ... powąchał i pyta mi się co to za mięso bo tak inaczej pachnie(zwyczajnie poznał, że to nie z tego domowego) 3. pieczeń szczegolnie wieprzową ze sklepu zawsze marynuje na 24 godziny...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,22808545,22808545,Wlasna_wedlina_swojska_szyneczka.html



Temat: schab,biale wino i warzywa??
przepis jest autorstwa Malgosi.dz wykonuję własnoręcznie papkę z przeciśniętego przez praskę czosnku i soli (sporo tego trzeba) - nacieram papką schabik (albo karkówkę) z wierzchu i stron wszystkich, a nawet nożem ... jedną nockę A potem to już tylko piekę, obficie polewając w czasie pieczenia ową zalewą winną, a jeśli piekę w rękawie - to zalewy tej od razu dodaję do środka i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,25237080,25237080,schab_biale_wino_i_warzywa_.html


Temat: pieczona karkówka
pieczona karkówka jak długo i w jakiej temperaturze trzeba piec w piekarniku 1 kg karkówki, zeby wyszła wyśmienicie? czy lepiej w naczyniu żaroodp. i przykryć? czy w "rękawie"? Prosze o pomoc,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,36976828,36976828,pieczona_karkowka.html


Temat: pieczona karkówka
200 - 220'C możesz w rękawie a mozesz w naczyniu. Karkówkę wolę piec w naczyniu. 1 kg mięsa - 1 godz pieczenia. Jeśli w naczyniu to jakieś 10 min przed wyjęciem możesz przykryć chociaż konieczne to nie jest. Ja bym jeszcze naszpikował tę karkówkę ząbkami czosnku i wędzoną słoniną (kroisz słoninę w słuki, zamrażasz i spokojnie szpikujesz nakłuwając mięso ostrym, szpiczastym nożem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,36976828,36976828,pieczona_karkowka.html


Temat: łopatologicznie poproszę :)
łopatologicznie poproszę :) W temacie pieczona karkówka. W rękawie. Mięso przyprawione, przegryzione, teraz trzeba upiec. Pytania: 1. smarować czymś po wierzchu? 2. na której półce w piekarniku? 3. jaka temperatura? 4. karkówka ważyła 1,3 kg. ile mniej więcej czasu? Dziękuję z góry, dotąd nie mając piekarnika zawsze dusiłam toto w garnku więc nie mam żadnej wprawy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,50465732,50465732,lopatologicznie_poprosze_.html


Temat: Coś na ciepło- kolacja dla znajomych
trochę sera żółtego, po upływie 50 minut posyp karkówę serem żółtym i jeszcze na jakieś 10 minut do pieczenia. Podawaj z chlebkiem, warzywami jak dla mnie pycha. Ewentualnie , możesz zrobić jeszcze samą pieczeń, zapiekaną w musztardzie i miodzie do tego sos czosnkowy. Sporą karkówę lub szynkę dzień wcześniej pytlujesz, odstawiasz na noc, następnego dnia, nacierasz mięcho musztardą wymieszaną z oliwką i dużą łychą miodu, mięso do rękawa na ok 2 godzinki (ja sprawdzam widelcem, czy krew nie wypływa, no i czy miękkie), póżniej na półmisek, odrbina brokółw, czerwone winogorna do dekoracji, mogą...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,50796372,50796372,Cos_na_cieplo_kolacja_dla_znajomych.html


Temat: Pomocy! Tesciowa bedzie tu we wtorek...
moze pieczona karkówka? tego sie chyba nie da sp..askudzić :) - a do wtorku masz czasu sporo: kup kawał karkówki ( ja dla 4 osób biorę ok 1,5kg), kup przyprawy ( skąłdniki pojedynczo lub jakąs gotową mieszankę. np Kamisa do pieczeni)-na taki kawał mięsa spokojnie 3 torebki gotowej; Mięso umyj,osusz, ponkałuwaj gęsto widelcem ( wyobraz sobie "złą tesciową i sie na niej mścij ;) ); możesz naszpikowac mięso ząbkami czosnku. W pojemniku , do którego zmiesci się kandydatka na pieczen chluśnij olejem , wsyp przyprawę, wymieszaj -musi powstac taka luzniejsza "pasta",żeby się dało mięso w niej obtoczyc/obsmarowac. Wytatłaj karkówke w marynacie, możesz dorzucic jeszcze lakis listek laurowy, stłuczone ziele angielskie, pokrojona cebule, startą marchewkę na wierzch ( co ci do głowy przyjdzie i będzie pasowało) , i w pojemniku do lodówki- niech się maceruje -raz na dzień obróć, obsamaruj marynatą. W dniu zero - na jakąś godzinę-dwie przed planowanym najazdem teściowej zapakuj mięso do rękawa/torebki do pieczenia, na blaszkę -chyba że masz brytfankę - to do niej; ostatecznie może byc prodziż. Ja piekę taką porcję ok 1,5godz. w 180-200C i zostawiam ją w piekarniku kilkanaście minut...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,103266098,103266098,Pomocy_Tesciowa_bedzie_tu_we_wtorek_.html


Temat: czy przykrywać karkówkę?
Najlepiej to kup "rekaw" do pieczenia.Wsaddz mieso do tego rekawa dobrze zamknij konce i od gory zrob 2-a udewrznia widelcem dlatego,ze podczas pieczenia musi uchodzic powietrze.Wsadz do pieca na 190-200st. i piecz tyle czasu ile wazy mieso.Czyli 1kg=1godz. Bedziesz mial pieknie rumiane mieso i sos naturalny.A to co piszesz,ze chcesz piec 4-godz.to ci gwarantuje,ze wyjmiesz skwarke a nie karkowke.Chyba,ze ten kawalek wazy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,103483586,103483586,czy_przykrywac_karkowke_.html


Temat: czy przykrywać karkówkę?
jak temp. na ok. 80-90°C groszek-5 napisała: > Najlepiej to kup "rekaw" do pieczenia.Wsaddz mieso do tego rekawa dobrze zamkni > j > konce i od gory zrob 2-a udewrznia widelcem dlatego,ze podczas pieczenia musi > uchodzic powietrze.Wsadz do pieca na 190-200st. i piecz tyle czasu ile wazy > mieso.Czyli 1kg=1godz. Bedziesz mial pieknie rumiane mieso i sos naturalny.A to > co piszesz,ze chcesz piec 4-godz.to ci gwarantuje,ze wyjmiesz skwarke a nie > karkowke.Chyba,ze ten kawalek wazy 5-6kg. nie bedzie problemem,
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,103483586,103483586,czy_przykrywac_karkowke_.html


Temat: Jakie mięso do nadziania? Poradźcie?
dlaczego schab ma byc twardy? Ale mozesz uzyc poledwiczek wieprzowyc, piersi indyka, kilku piersi kurczaka, gorki cielecej, jagnieciny - karkowki - wtedy rolada... Schab z tego najlatwiej chyba: 1. oczysc, zamarynuj ... 5. wsadz do rekawa do pieczenia (i zaleznie od wagi schabu) podlewajac plynem z moczenia owocow. 6 piecz z przepisem na wage, niezapominajac zrobic 2-3 dziurek w rekawie po zamknieciu. Ale na 10 minut przed koncem rozetnij rekaw i daj sie zrumienic miesu. 7. odstaw na 10-15 minut z piekarnika - niech dojdzie i odpocznie... mniam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,88365420,88365420,Jakie_mieso_do_nadziania_Poradzcie_.html


Temat: schab do pieczywa
polecam taki: autor - Małgoś.dz "wykonuję własnoręcznie papkę z przeciśniętego przez praskę czosnku i soli (sporo tego trzeba) - nacieram papką schabik (albo karkówkę) z wierzchu i stron wszystkich, a nawet ... na jedną nockę A potem to już tylko piekę, obficie polewając w czasie pieczenia ową zalewą winną, a jeśli piekę w rękawie - to zalewy tej od razu dodaję do środka i mięso w niej sobie pyrkocze. "
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,44393169,44393169,schab_do_pieczywa.html


Temat: czy obgotować/obsmażyć schab przed pieczeniem?
Podobno należy obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju. Ale to tak pryska, że wolę nie obsmażać. Przyprawić należy przed pieczeniem, najlepiej poprzedniego dnia. Ostatnio piekłam schab ze śliwką w rękawie foliowym, bez obsmażania i nie był wcale suchy. Następnym razem pewnie spróbuję pieczenia na soli, z przepisu na karkówkę z GP (wyszła świetna i bardzo soczysta).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,77295928,77295928,czy_obgotowac_obsmazyc_schab_przed_pieczeniem_.html


Temat: Komunia-proste i efektowne?Pomocy!
indyka dołożyć do tego - w rękawie, może nadziej śliwką, będzie mniej wysychała do tego wędliny - na obiad młode ziemniaki z koperkiem i kotlety z drobiu albo schabowe - smażysz przed podaniem i do tego jeszcze - np. pieczone udka kurczaka - przyprawione sosem sojowym - będą mialy ladny kolor - łatwe do zrobienia do tego ze 2 surówki - może...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,42861072,42861072,Komunia_proste_i_efektowne_Pomocy_.html


Temat: przyjęcie komunijne
Gość portalu: Dorocia napisał(a): > proszę o przepis na tą pieczeń z warzywami,którą podałaś w domu.. Karkówka w jarzynowej marynacie: 1 kg karkówki,2 marcheweki, 1/2 selera, zielona pietruszka, 1 cebula, 3 ... oliwę, przyprawić. Ułiożyć na nich mięsc, przykryć z wierzchu resztą warzyw i marynować całą noc. Na drugi dzień przełożyć do rękawa foliwego razem z warzywami z marynaty (raczej nie spadają z mięsa). Piec w temp. 180 stC ok 60 minut, rozciąć rękaw, opiekać jeszcze ok 15 min. Można podawać jako danie obiadowe lub jako dodatek do kanapek, bufert na zimno.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,5736472,5736472,przyjecie_komunijne.html


Temat: Mięso przeznaczone na pieczeń
Moje ulubione pieczenie wieprzowe pochodzą z łopatki, karkówki, szynki i schabu. Mięso marynuje się przed pieczeniem, a często składnikiem marynaty jest olej lub oliwa. Wymieszana z różnymi dodatkami jak np. wino, ... w rozgrzanym rondlu, albo na patelni (zamyka to zewnętrzną warstwę, dzięki czemu jest bardziej wilgotne) i piecze w piekarniku polewając sosem jak kurczaka. Osobiście wolę mieso upieczone w foliowym rękawie, jest bardziej soczyste i miękkie. Na ostanie 20-30 min. rozcinam rekaw, aby postała chrupiąca skórka.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9739700,9739700,Mieso_przeznaczone_na_pieczen.html


Temat: Prośba o rade
Jak w rękawie, to się nie przypalą. Możesz wlać parę łyżek wody, choć jesłi marynaty jest dużo ( a pewnie na oliwie / oleju), to powinno wystarczyć. Gość portalu: ewa napisał(a): > Mam zamarynowany schab i karkówkę w przyprawach i dużej ilością czosnku i > cebuli, chcę to upiec w rękawie foliowym. Pytanie czy do rękawa wraz z mięsem > włożyć cebulę i czosnek, czy się nie przypalą w trakcie pieczenia? > Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,22072963,22072963,Prosba_o_rade.html


Temat: poratujcie kuchenny antytalent :)
A niech tam: i ja się dorzucę. Mięso (karkówka, łopatka albo schab) w jednym kawałku, solę, smaruję cienko miodem, oblepiam czosnkiem (rozgniecionym w prasce), obsypuję oregano albo bazylią i wkładam do lodówki na dwa dni (ze dwa razy mięso warto obrócić, żeby równomiernie się marynowało). Potem mięso pakuję do rękawa - dodaję listek laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w piórka cebulę i dolewam bulion albo mleko - na kg mięsa 3/4 szklanki. Rękaw wkładam do nagrzanego piekarnika (200 st.)i piekę ok 1 godz. 20 min. (15 min na centymetr wysokości pieczeni). Sosik robi się sam. Wystarczy go potem ostrożnie (gorąca para!) zlać z rozciętego rękawa i ewentualnie dodać śmietany. Mięso pokroić w plastry. Oczywiście można pominąć marynowanie (np. schabu), ale mięso po takiej obróbce rozpływa...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,74472260,74472260,poratujcie_kuchenny_antytalent_.html


Temat: Chrzciny
calosci w rekawie z przyprawami i sosik knorr do pieczeni jasny, ewentulanie pieczone ksiezyce z ziemniakow z przyprawami wedlinki na zimno, koreczki, salatka grecka i takie tam na deser szarlotka (z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,43618,68129346,68129346,Chrzciny.html


Temat: Jak upiec mieso na wedlinke?
Ja też kiedyś robiłam tą wędlinkę bez pieczenia. Nieźle wychodzi ale ja wolę pieczoną :) Najczęściej robię karkówkę w rękawie. Najpierw ją trzymam dobę w lodówce w marynacie, a potem hyc...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,43618,80882803,80882803,Jak_upiec_mieso_na_wedlinke_.html


Temat: Jak upiec mieso na wedlinke?
Partycja Ja ci kiedys dawalam chyba na chacie przepis na karkowke w rekawie,to mozna jesc na cieplo jako kotlety a pozniej na zimno na kanapki mozesz kroic. Schab i szyneczke to ja osobiscie wole parzyc w wodzie i bardzo dobre smakuje,a miesko mam od znajomego z masarni.Dlugosc pieczenia i gotowania zalezy od wagi,1kg=1godz,
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,43618,80882803,80882803,Jak_upiec_mieso_na_wedlinke_.html


Temat: obiad;)
o cholercia o tym mięsie jakoś nie doczytałam... Mój ślubny tez raczej miesożerny jest, ale makarony tez lubi wiec to danie się "załapuje"... A z mięsnych bezproblemowych to upiecz mu udka kurczaka/indyka albo karkówke. Jednego dnia nacierasz solą, pieprzem, ziołami, curry, papryką, czosnkiem czy czym tam lubi, i wstawiasz do lodówki. NAstępnego dnia z rana wyjmujesz to-to i wstawiasz do piekarnika w brytfaniie lub na blasze owiniętej w rękaw folii do pieczenia. Za 2 godzinki jest pycha (no, drób wcześniej)! Tylko ziemniaki dogotować albo ryż, a surówkę możesz sobie darować i kupić :-)...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34708,31643516,31643516,obiad_.html


Temat: sałatki an niedzielny obiad :)
karkówka pieczona w rękawie, ziemniaki i ryż. jakie sałatki? może coś mniej klasycznego niż warzywna gotowana lub marchewka i jabłko? :))) na deser tort i lody :)))
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34708,48868022,48868022,salatki_an_niedzielny_obiad_.html


Temat: Poradźcie, co podać na Komunię
... połówki, zółtka wyjete i utarte z majonezrm lub tuńczykiem lub boczkiem,cebulką itp. następnie w srodek po żołtku po kleksiku masy, obiad: -pieczeń z karkówki pioeczona w rękawie w piekarniku do tego...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16714,41627398,41627398,Poradzcie_co_podac_na_Komunie.html


Temat: karkowka - obiadowo.
mnie karkówka z rękawa nie smakuje piekę bez ale przed obsmażam na b. szybkim ogniu na maśle, żeby się ścięła, wtedy nie wysycha w trakcie pieczenia a w Galerii Potraf jest przepis na karkówkę pieczoną w soli bardzo ładnie wygląda
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,88104,103943352,103943352,karkowka_obiadowo_.html


Temat: Dobre, szybkie, niedrogie jedzonko-kto ma pomysł?
w przyprawach i zostawiam na trochę 2 godz, smaruje olejem wkładam w rękaw do pieczenia i do piekarnika - tyle sie piecze co waży mięso jak 2 kg to 2 godz....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,39386,67276351,67276351,Dobre_szybkie_niedrogie_jedzonko_kto_ma_pomysl_.html


Temat: przepraszam...czy Was gdzies wcięlo?..
nawet nie przygarnąłeś spojrzeniem cieplejszym ;o))))) taaa... no to ci rzeknę podkasawszy rękawy: twardym trza być, a nie miękkim... pisz dalej, a o publikę czy kompanów do pióra nie martw się,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,35259,76071687,76071687,przepraszam_czy_Was_gdzies_wcielo_.html


Temat: obiadki wiosenno-letnie 2008
dziś, właściwie nie obiadek, ale pieczyste... kupiłam w masarni karkówkę, Artur ją okroił z tłuszczu (cholesterol, hmmmm...), naszpikował czosnkiem, ja nasoliłam, a po paru godzinach zamarynowałam w czosnku, soku z cytryny, majeranku, przyprawie do grilla i oliwie. Tak sobie poleżała 2 dni, bo, prawdę mówiąc, zapomniałam o niej... dziś wsadziłam ją do rękawa do pieczenia i do piekarnika na 1,5 h na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12248,77893362,77893362,obiadki_wiosenno_letnie_2008.html


Temat: Pieprz i cynamon.
Jutro mamy gości ) Mięso w piecu, więc chwila odpoczynku. Piekę w rękawie karkówkę. Wczoraj posoliłam, posypałam ziołami i pieprzem, skropiłam oliwą. Postała przez noc w lodówce. Dzisiaj rano przecięłam wzdłuż, rozbiłam na placuszek, wypełniłam posiekanymi pieczarkami, piórkowaną cebulą i plastrami wędzonego boczku + sól, pieprz, przyprawy. Zesznurowałam mocno i do rękawa w towarzystwie kapeluszy pieczarkowych, piórkowanej cebulki, plastrów wedzonego boczku i ziół, pieprzu, czerwonej papryki mielonej (dla koloru i smaku)....jeszcze trochę wody i masła. Się piecze. Rozmyślam nad tym, jaką do tego najlepiej surówkę? Bo jako "dopełniacz", będzie ryż wypiekany z bulionem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,25794,20267871,20267871,Pieprz_i_cynamon_.html


Temat: Staramy sie w grudniu (ciag dalszy listopada)!
Odliczamy dalej...wtorek - karkówka + piankowiec Karkówkę kupuję sporą bo ok 2kg (wtedy piekę 1kg=1h w piekarniku) rozcinam tak, żeby jak najwygodniej było potem ją napchać. Daję mężowi młotek i proszę ... tartej robię mieszankę bułka namoczona + pół porcji tartej. Wkładam mięsko do naczynia żaroodpornego, pod przykrycie, albo do rękawa do pieczenia. A potem jak kto lubi, w plastry i na kanapki, na ciepło i do obiadu. Życzę smacznego. Dla osób którym nie wychodzi pieczenie polecam piankowca - ciasto na zimno, potrzebne mleko skondensowane, galaretki i mikser. Na pół puszki mleka (ubitego mikserem)...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,72776531,72776531,Staramy_sie_w_grudniu_ciag_dalszy_listopada_.html


Temat: mieso na kanapki- jak to zrobić?
Dziewczyny. Nic prostszego. Najlepsza jest karkówa wieprzowa, no ale wieprzowina nie jest zbyt zdrowa. Proponuję więc cielęcinę. Najlepiej też karkówkę, albo co innego na pieczeń. Trzeba natrzeć przyprawami takimi jakie lubicie (ja używam trochę vegety, pieprz, papryka słodka, sporo majeranku, cebulka pokrojona w talarki i czosnek) polać oliwką i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby mięso "przeszło". Potem wkładam w rękaw foliowy, albo zwyczajni na blachę piekę ok. 1,5 godz(na 1,5 kg mięsa). Pycha. Wspaniały jest schab środkowy ze śliwkami. Robi się podobnie, tylko w odstepach ok. 2 cm robi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,8912788,8912788,mieso_na_kanapki_jak_to_zrobic_.html


Temat: SCHAB- tylko jak???
a ja robię tak: schab powinien trochę ważyć, bo 1. skurczy się podczas pieczenia 2. jest tak dobry, że bez względu na ilośc znika w przeciągu dwóch dni w brzuchu mojego ... folię i wkłądam do lodówki co najmniej na noc. Do piekarnika wkłądam albo szcelnie owinięty w folii aluminiowej albo w takim "rękawie" do pieczenia. Ważne żeby nie był na wierzchu, bo strasznie wyschnie. Moja teściowa podpowidziała mi super sposób na czas pieczenia, i to sięzgadza zawsze w 100%: schab pieczesz tyle minut ile waży. Czyli jeśli ważył 0,5 kg, to pieczesz pół godziny, jeśli kilogram, to 1 godzinę. Wkłądasz schab do mocno nagrzanego piekarnika. Ja piekę w temperaturze ok. 180 - 190 stopni. Tak samo piekę boczek i karkówkę - ale to rzadko,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,18181170,18181170,SCHAB_tylko_jak_.html


Temat: pieczenie mięsa w piekarniku elektrycznym,pomóżcie
jesli masz rękaw do pieczenia, to polecam... ale i w folii szczelnie zawinięta i w naczyniu, tylko z przykryciem. 1. mozesz piec dlugo w niskiej temperaturze: 1,5-2 godz na 1 kg miesa w 140-150 st; 2. Mozesz normalnie dla 1,5 kg 1,5 g w 180 st. 3. Pamietaj ze termoobieg "dodaje" jakies 20 st... A tu porady: Re: karkówka pieczona IP: *.core.lanet.net.pl Gość: zosia -samosia 21.06.2005 17:51 + odpowiedz to może na koniec napiszę jak piekę karkówkę lub cokolwiek z mięs ,kawałek mięsa umieszczam w folii aluminiowej wczesniej obsypuje obficie przyprawą jarzynka +czosnek ... (ja piekę po wyjęciu foremki do chleba w maszynie do pieczenia chleba -w zasadzie bardzo proste , nie trzymam miesa w zadnej zalewie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24686884&a=24699274przyprawianie Re: a co mogę zrobić z karkówką?...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,25807814,25807814,pieczenie_miesa_w_piekarniku_elektrycznym_pomozcie.html


© 2009 Wybory 2007 Warszawa - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates